Gratis verzending in NL vanaf €20

8 Duurzame cadeau ideeën

Geplaatst door Redactie op

8 Duurzame cadeau ideeën

Er komt tegenwoordig steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Mensen kiezen sneller voor groene energie, plantaardige voedingsmiddelen en herbruikbare bekers voor hun drankje onderweg. Dit is ook helemaal niet zo gek, we maken als wereld een grote verandering mee.

Toch is niet iedereen even bekend met duurzaamheid en kan het nog erg lastig zijn om uit te vinden wat nu precies duurzaam is en wat niet. Wij zullen je daarbij helpen. Deze gids met 8 duurzame cadeau ideeën geeft je een uitgebreide lijst met duurzame producten die je cadeau kan geven aan jezelf, maar ook aan anderen. 

1.    Herbruikbare rietjes

Iedereen gebruikt rietjes. Of je nu in een restaurant zit, of thuis een lekkere smoothie maakt. Ze maken het drinken een stuk makkelijker en zorgen ervoor dat je mond ook schoon blijft. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten herbruikbare rietjes. Elke variant heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Metalen rietjes

Deze rietjes kan je, met de juiste zorg, jaren gebruiken zonder ook maar een nieuwe aan te hoeven schaffen. Ze komen in verschillende maten, zoals de extra dikke rietjes voor een smoothie of eiwit shake, maar ook dunnere gebogen rietjes voor een frisdrankje. 

Metalen rietjes kan je eenvoudig schoonmaken met een borsteltje, maar ze kunnen ook prima in de vaatwasser. Deze rietjes zijn erg fijn voor je mond, omdat de randen zodanig zijn afgewerkt dat ze zacht zijn voor de mond. Zo kan je je lippen en tong niet beschadigen tijdens het drinken.

Glazen rietjes

Glazen rietjes zien er erg luxe uit en worden gemaakt van echte topkwaliteit. Ook deze kunnen jaren meegaan met het juiste gebruik en passen prima in de vaatwasser. Een groot voordeel van glazen rietjes is dat je precies kan zien wanneer zij nog niet volledig schoon zijn. Met behulp van een klein borsteltje kan je ze dan direct schoonmaken. Ook zijn glazen rietjes erg leuk om kleurrijke drankjes mee te drinken.

Bamboe rietjes

Bamboe rietjes gaan zo’n 80 tot 100 keer mee en kunnen, net als de metalen en glazen rietjes, in de vaatwasser. Ze zijn gemaakt van echte bamboestengels en daarom een uitstekend natuurproduct en 100% biologisch afbreekbaar. De bamboe rietjes van de RietjesFabriek zijn afkomstig uit Indonesië waar zij door lokale ondernemers duurzaam gekweekt worden. Omdat bamboe snel groeit en weinig voedingsstoffen nodig heeft, vraagt dit vrij weinig van het milieu.

2.    Koffiebeker

Je hebt natuurlijk wel een beker nodig om je rietje in te gebruiken. Een draagbare beter of thermosbeker is hier de ideale oplossing voor. Deze bekers zijn duurzaam omdat zij meerdere keren gebruikt kunnen worden en wel een aantal jaar meegaan. Sommige bekers zijn gemaakt van glas, terwijl anderen op basis van biologisch afbreekbaar plastic worden gemaakt. Dit plastic is vaak afkomstig van maiszetmeel of andere biologische producten.

Een koffiebeker is niet alleen handig voor onderweg, maar ook voor op het kantoor of thuis. Je hoeft namelijk maar één beker te gebruiken voor meerdere dranken en hoeft daarbij geen papieren bekers te verspillen.

3.    Plant potloden

Houd je van tekenen, of ken je iemand die van tekenen houdt? Dan is een plant potlood een geweldig cadeau! Deze potloden bevatten namelijk zaadjes in het uiteinde. Wanneer je het potlood op hebt gemaakt, plant je het achterste gedeelte in de grond en komt er een lekkere eetbare plant uit. Zo kan je teruggeven aan de natuur op een hele creatieve manier.

4.    Tweedehands kleding

Ben je iemand die liever kleding als een cadeau geeft? Verdiep je dan eens in tweedehands kleding. Hoewel er vroeger een groot stigma stond op tweedehands kleding, zie je tegenwoordig steeds meer mensen de vintage en tweedehands winkels in duiken. Dit is niet zonder reden. Fast fashion, zoals kleding van de goedkope kledingwinkels, is niet duurzaam en vraagt veel van de arbeiders en natuur. Het is daarom beter om kleding een goed tweede leven te geven. En wie weet vind je wel een heel nieuwe stijl!

5.    Een zero-waste starters kit

Als de ontvanger van je cadeau geïnteresseerd is in duurzaam leven, maar nog geen idee heeft waar ze moeten beginnen, dan is een starters kit een geweldig idee. Je kan deze zelf samenstellen met allemaal duurzame producten, zoals duurzame rietjes en een koffiebeker, maar je kan er ook bijenwasdoekjes in stoppen, duurzame verzorgingsproducten of een DIY-kit om zelf deo mee te maken.

6.    Een plantje

Heb je een beetje groene vingers, of heb je een tante wiens planten altijd maar groter lijken te groeien? Dan is een plant een geweldig cadeau. Planten zijn namelijk ontzettend duurzaam en maken je huiskamer of tuin weer een stuk vrolijker. Ze geven bijzondere bloemen, eetbare vruchten, en zuurstof aan je terug in ruil voor goede zorg en liefde. Zo maak je je huis gelijk een stuk duurzamer.

7.    Adopteer een dier

Wil je ontvanger geen cadeaus, maar wil je toch iets voor ze doen? Dan kan je via het WWF een wild dier “adopteren”. Je krijgt het dier natuurlijk niet in huis, maar je draagt bij aan een verbeterde leefomgeving voor dit wezen. Zo probeert deze organisatie de populatie in stand te houden en deze dieren te beschermen.

8.    Maak zelf iets

Ben je een beetje behendig met klussen, of schilder je juist graag? Dan is een zelfgemaakt cadeau een perfecte oplossing. Zelfgemaakte cadeaus zijn heel waardevol, want je stopt er allemaal liefde en moeite in. Daarnaast zijn ze ook duurzaam, omdat je ze helemaal zelf maakt.

Met deze prachtige tips voor een duurzaam cadeau weet je zeker dat je iemand goed zal verrassen. Bovendien draag je ook bij aan een beter milieu en een betere leefomgeving voor ons allemaal, dus iedereen heeft baat bij een duurzaam cadeau.

Welk cadeau idee is jouw favoriet? Of staat er een idee niet tussen? Laat het ons weten in de comments!

volgend bericht >>   << vorig bericht

0 reacties

Laat een reactie achter

Let op, berichten worden goedgekeurd voordat ze geplaatst worden